July 31, 2012

Batman - The dark knight rises (2012)

Lalala.. Kami dah tengok Batman

Friday, balik je dari jalan2 cari Rafflesia, sampai rumah cepat2 mandikan anak2. Berbekalkan perut yang kosong, kami terus ke Spring. Sampai kat MBO, seperti biasa ada problem dengan MBO card, iskkk geram betul, tak sabar rasa nyer nak tunggu GSC buka, but that is another story; nasib baik sempat gak 'tangkap' show pukul 6.40pm.

Anak2 concentrate je tengok, I think they prefer Batman as compared to Spiderman.

A great movie; from the ending we know that the sequel is definitely going to be a 'Batman and Robin'. Camne la si polis muda tu jadi Robin nanti kan, rasanya macho ke tak? Apapun he has at least a year to build up those necessary packs :)

July 30, 2012

Rafflesia in Kuching

We had one mission on Friday morning, that was to search for the largest flower of all - Rafflesia.

I was eager and reached SFC office at 8.03am, where our briefing will only begin at 9am.

After briefing, we carpooled to our destination. We had a quick stop at Kota Padawan for breakfast; I had this...
Kampua, nice, huge portion, I can't even finish this plate.

At 10.30am we start moving, reach kpg Temurang at 11am.

We were advised by our team leader (Mr. Maurice) to wear this special shoes - the Adidas Payak.  Nice comfy shoes cost only RM8.50 :)
1 of me and 1 for all.

The trekking along the kebun trail was kind of easy, took us about 15 minutes to reach the Rafflesia area. However on that day we only managed to catch the bud of Rafflesia, not 1 but 5 buds in one small area. That considered very good since a Rafflesia takes 9 months of 'pregancy' period and will bloom for 5 days only.

Trekking..best..
At this moment, if you are interested to catch a blooming Rafflesia, you should go to Gunung Gading, only within this week ya.

The (buds) Rafflesia

 From kpg Temurang, we went to kg Anna Rais, that's gonna be in my next post..

July 23, 2012

Macam-Macam Ada @ Grand Margherita 2012

The Macam-Macam Ada ramadhan buffet @ RM80++ per person (adult), only at Grand Margherita, Kuching

Majlis telah dirasmikan oleh Datuk Haji Talib Zulpilip bersama Datu Ik Pahon

Let see what's on the menu..
Ais kacang corner
Rojak buah

Selera Sarawak corner - bubur, ikan masin dan ulam-ulam pun ada.

Selera Malaysia corner

Seafood omellete


Chinese style corner
Kebab atau nama glamer nya Shawarma :)
Middle East corner
 
And what's on my plate..
 Penang Char kuey teow - sedap..pedas2 sikit.
Bubur pedas - biasa je
seafood omellete - sedap
Middle east - lamb tu sedap sangat, tapi nasi agak keras
BBQ corner - Beef satay agak liat; sotong - ok; otok-otok - ok; BBQ prawn - sedap!
Ais kacang

Nice...dinner at the poolside
Banyak lagi yg saya makan sebenarnya, tapi lepas makan Vietnam style crab, tangan dah berkuah, so malas nak tangkap gambar dah...

Sushi pun ada gak and berbagai jenis kuih-muih, traditional mahupun modern.

1st time ke buffet Macam-Macam Ada kat sini, seronok sangat, rasa macam nak datang lagi, tapi larat ke nak makan sampai RM80..haha

July 21, 2012

Eugene @ 5 years n 10 months

Semakin banyak soalan tentang alam semester seperti:
1. Bayang-bayang boleh bergerak kan Mummy?
2. Kenapa kita di sini tak ada snow?
3. Bee makan apa?
4. Insect tinggal kat mana?
5. Scorpion berak kat mana?
6. Cicak tidur kat mana?

Dah pandai makan sayur sebab dah tau kepentingannya, sayur yang dia suka:
1. Anak jagung
2. Broccoli
3. Cangkuk manis
4. Chives
5. Daun ubi/bandung

Fav fruits:
1. Jambu air
2. Red apple
3. Orange

Makanan yang dia tak suka:
1. Egg Yolk

July 20, 2012

Massage @ Ratu spa

Kalau rasa lenguh-lenguh badan, jum la ke Ratu spa untuk massage.

1 of the main reason why I like this place is becoz they open early, like 9am.

Right after breakfast and sending off my kids, I can head direct to this place. Most others spa in Kuching open around 10 or 11am, pastu kena tunggu or kena buat booking awal.
Here, I can just walk-in, biasanya pagi-pagi macam ni tak ramai orang.

For Aromatherapy massage cost rm68 for non member and rm58 for member.
For traditional massage rm78 for non member and rm68 for member. Kalau rasa badan banyak angin boleh la cuba yang ni.

Member fee rasa nya rm90 for whole life membership.

July 18, 2012

Milla Jovovich in The Three Musketeers (2011)

Suka tengok lakonan Milla Jovovich dalam The Three Musketeers.

Masa mula-mula berlakon dulu, macam dalam Resident Evil Resident Evil: Apocalypse (2002), dia ni tak banyak cakap, cuma aksi jer power.

Tapi sekarang dah semakin hebat, watak pun bukan setakat bunuh-bunuh je, watak menggoda pun sangat menjadi.

Tak sabar nak tengok dia dalam Resident Evil: Retribution

Macam tak pandai tua kan dia ni, muka sama, body maintain...nice!

July 17, 2012

Emmett d paparazzi

Hantar Emmett ke babysitter and Eugene ke school pagi tadi.

Emmett yang duduk di baby carseat sempat manjadi paparazzi menggunakan phone Mummy.

Mula dia tangkap gambar Mummy.
Concentrate
Pastu dia tangkap gambar sendiri (kaki je la)
Seluar n kasut Angry Birds

Last, dia tangkap gambar Eugene yang tengah seronok main phone gak..
Eugene yang tengah layan 'Talking Tom Cat'

Thanks Emmett for the wonderful photos :)

July 16, 2012

So not watching..

Man vs food - banyak lagi orang yang kebulur di dunia ni, kenapa paksa diri makan berlebih-lebih, baik sedekah kat orang miskin, kan?

Fairly legal - too much talking, not much entertaining.

The best 'makan' in town - proper English pls, jangan la mencemarkan English saya yang memang dah sedia tercemar nih. Baik tengok OhMyEnglish!

July 13, 2012

Mauna Loa

Sedap nya kacang nie..

Dry roasted macadamias with sea salt.
100% Hawaiian Grown

I'm not in Hawaii thou, I'm in Santubong, Rainforest world music fest :)

July 10, 2012

RWMF2012 - String Sisters

Hajat di hati nak ke Scotland, tapi belum kesampaian.

It's ok, coz Scotland will be re-located to Sarawak Cultural Village this Friday the 13th exactly at 8.50pm - 9.50pm ONLY; where the STRING SISTERS (SCOTLAND / NORWAY / IRELAND / SWEDEN / USA) will be performing live on the jungle stage of Rainforest World Music Festival.

*drum rolling..*
  ahhh.. so soothing..

RWMF2012 - CANKISOU

Group that I look forward to this year...

  

Cankisou from CZECH REPUBLIC
will be performing on Saturday 11.20pm – 12.20pm. 
More info at RWMF.net  

Well.. see you all at the dance ground ya...

July 7, 2012

Spiderman (2012)



Dah tengok Spiderman?

Overall cerita kurang funny banding ngan Spiderman yang dulu, tapi lebih emo sikit.

Banyak pulak part kissing, membuatkan anak-anak hilang konsentrasi, aksi pun kurang sikit.

Rasa nya Eugene still prefer Transformers and Emmett tetap setia dengan Iron man.

Mummy n daddy puas hati je, tak sabar nak tengok Batman - The dark knight rises.

July 4, 2012

Malau

A traditional chinese delicacies, made from tepung gandum, gula, telur and marjerin.
Dalam nya kosong,
taste sweet, crunchy but chewy at the same time,
best taken with tea without sugar.
Thank you Mr. MS for this sweet treat.