November 25, 2013

APTHAT Conference

Last week I attended this 2-days Asia Pacific Tourism, Hospitality & Technology conference.
One most important thing that I learned there was...

Hire for attitude, train for skill

100% agree.

well, except maybe for pilot post :)

November 24, 2013

Ender's game

Yesterday kami gi tengok Ender's game.


Pheww nasib baik sempat tengok, best tau cerita ni, tapi macam kurang publisiti, mesti dah tenggelam sebab cerita Thor.

Banyak sangat details dalam cerita,  hubby siap cakap nak cari buku nak baca.

Tapi ending ada tergantung sikit, it depends on how you interprete it.

Kalau ada part 2, pasti nak pergi tengok.

November 22, 2013

Beautiful November sky

This was how the sky looks like yesterday afternoon at around 5.30pm.


This is one of the many things that I love about Kuching - its beautiful sky!

November 21, 2013

Pandan Thai Delight (2013)

Pandan Thai Delight, RH Plaza, BDC, Kuching.
Tel: 082-459009


The main purpose why we had dinner here at the 1st place was to have this - pulut mangga (Mango Stickey Rice).  Nice, but the pulut is a bit tough, if they use Bario pulut, then it will be superb. Rm15


Pineapple rice - nice but hardly see any pineapple there. Rm13

Tapioca in coconut milk - nice,  but i would prefer it if they use gula apong (palm sugar) instead of the normal white sugar.  Rm5

They are many other desserts available here,  will come back again to try the pulut hitam and other sweet desserts.

November 17, 2013

SEB family Day

Last saturday we attended SEB's family day at Damai Resort.

The kids were having so much fun.



Look at that, a titanic sink at Santubong sea.  According to a staff here, the ship was there since December 2012.  The ship was supposed to deliver stones to Bintulu.  I dunno what's going to happen to that ship, hope its not going to stuck there forever.

Around noon time, Eugene starts complaining having sore throat.  I gave him some panadol syrup.

The next morning when he woke up, we noticed that his upper lips was a bit swollen, and some itchiness on the ankles and feet.  He bring him to Bibiana Teo' clinic.  Dr. Teo said that's scarlet fever.

After 1 round of antibiotics his fever and the swollen lips were gone.  Now still have slight reddish and itchiness at some parts of his body.

November 15, 2013

Jonathan - the winner of Apprentice Asia

Last week I had the opportunity of taking photo with Jonathan Allen Yabut, the winner of the 1st Apprentice Asia.

He was in our office, representing Air Asia to discuss something to do with flight arrangement.

I really admire him in the Apprentice show.
Young, humble and intelligent.  He is from Philippines btw.
Harap bukan kampung dia yang kena Typhoon Haiyan tu.
Happy giler dapat bergambar dengan dia.

Aside from the Philippine flag that he frequently pinned to his suit lapel (“Bought it from Kultura in SM Megamall on the way to Clark Airport, before flying to Malaysia”), Yabut also had another significant item from back home during the shoot: a rosary from his mother. - Apprentice Asia

November 12, 2013

New rate for astro

Received a love letter from Astro indicating 'new rate for your Astro subscription'.


Yeahh.. Majulah Astro dalam Malaysia!
ehh apa kes.

November 8, 2013

Buku teks pinjaman yang hilang

Apa yang berlaku sekiranya anak anda kehilangan buku teks yang dipinjam dari sekolah?

Memandang ini ialah tahun pertama Eugene meminjam buku, maka kami sebagai ibu bapa pun agak blur dalam menangani perkara-perkara seperti ini.

Kami ni bukan lah jenis yang suka berjumpa dan berborak dengan guru kelas.  Kami cuma akan berjumpa pada hari perjumpaan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah.

Kami tahu bedan cikgu sekarang dah semakin besar (tahu dari social media pun).  So kami pun tak nak la asyik nak gi jumpa cikgu-cikgu.

Tapi kadang-kadang saya rasakan yang sistem penyampaian maklumat dari pihak sekolah kepada ibupada kadang-kadang macam siaran tergendala.

Contohnya, anak saya dah hantar balik buku teks minggu lepas, ada 1 buku dah hilang.  Anak bagitau yang cikgu suruh ganti.  So kita assume ada surat suruh bayar gantirugi akan menyusul.

Pastu Jumaat ni tadi, ada budak yang dah dapat buku teks.  Tanya kat anak, dia cakap dia tak ada sebab tak ganti buku, dia tunjuk surat dari cikgu.

Ni surat dia.

Tak tau la ibubapa lain akan buat macammana, tapi bagi saya, saya terus jumpa cikgu kelas dengan tujuan nak bayar Rm5.80 tu.

Cikgu: Saya tak nak duit, saya nak buku ganti.
Me: Nak ganti?  Nak beli kat mana? (Mana la tau ada kat koperasi sekolah ada)
Cikgu: Kena cari la kat kedai-kedai buku.
Me: oooo (itu je la mampu saya cakap)

Minggu depan dah minggu terakhir sessi persekolahan.  Kena cepat cari buku ni.

Kita pergi ke 3 buah kedai buku di 3 buah shopping centre yang berlainan, nasib baik dapat jumpa kat kedai buku yang ketiga tu.

Perkara diatas dapat dipermudahkan sekiranya:
- Maklumat jelas bahawa buku yang hilang mesti diganti dengan buku.
- Buku teks tidak dijual di sekolah.
Maklumat tersebut boleh diletak kat papan kenyataan sekolah je pun.

Lagi elok sekiranya Koperasi sekolah ada menjual buku teks; melampau sangat kot angan-angan saya ni.

Macammana dengan sekolah di luar bandar?  Bukan senang nak cari kedai buku di pekan-pekan kecil. Hmmm..

Ini cuma ruahan serta pesanan dan peringatan kepada diri saya sendiri.  Tahun depan kalau buku anak hilang, cepat-cepat la gi beli.  Jangan tunggu sampai hujung tahun, takut nanti stock di pamasaran dah habis.

November 7, 2013

Eugene's Primary 1 Year End Test

BM Pemahaman 78%
BM Penulisan 92%
Matematik 88%
Pendidikan Moral 93%
Pendidikan Jasmani 78%
Pendidikan Kesihatan 75%
Pendidikan Dunia dan Sains Teknologi 87%
Bahasa Inggeris 90%
Bahasa Cina 68%

Harap dia akan lebih berusaha tahun depan.

Semalam dia jatuh pulak masa kat nursery. Kedua belah lutut dan lengan semua cedera.
Kesian dia.

Hari ini dia tak turun sekolah, so pagi tadi kami breakfast sama before hantar diorang ke nursery.
 
Si adik yang over happy, si abang yang agak sedih.

November 5, 2013

From my mum's garden

 Pictures taken in my mum's garden.
 

November 4, 2013

All Souls' Day 2013

As usual on All souls day we will go visit my brother's grave.
But this year I did my own flower arrangement.

Sebenarnya pagi tu dah plan nak beli yang dah siap disusun, tapi tengok2 bunga yang dah siap disusun macam agak layu.

So kite beli jer bunga batang yang dalam baldi tu dan susun sendiri.
Amat berpuas hati lah dengan hasilnya, bunga lebih padat, lebih segar, ikut citarasa sendiri.  Lain kali nak arrange sendiri gak;  andai masa mengizinkan la kan..

See All Souls' Day 2008

November 1, 2013

Instant Kampua Mee

1st time I saw this Instant Kampua Mee.
Only can be found in Sibu, Sarawak.
You just need to add in the Char Siew to make it more umph!

Ok, below is the Kampua Mee that I normally take for my morning breakfast nearby my office area.

This might not be the best kampua in Kuching, but it does give me the energy that I need throughout the morning in the office.

This plate of Kampua cost RM3 only :)