July 27, 2014

Kueh Bongkol

Kueh Bongkol is one of my top favourite dessert.

Kueh Bongkol ni ialah kueh traditional masyarakat Melayu Sarawak.

Susah tau nak cari kueh ni kalau hari biasa, bulan puasa ni boleh la makan puas-puas.  Tapi tak banyak yang buat kueh ni dengan cara yang betul, ada yang tepung kurang lembut, gula terlebih/terkurang manis.

Yang ni saya beli dari gerai kueh tak jauh dari office saya, harga 90sen satu. Agak mahal juga, harga biasa dalam 50sen - 70sen satu.

This is how it looks like inside.  Tapi yang ni kurang sikit Gula Apong, kalau lebih lagi sedap.

Kueh ni sesuai di makan masa suam2 panas mahupun yang telah disejukkan dalam peti ais.  Dua-dua pun saya suka.

Saya rasa kueh ini ada persamaan dengan kueh Barongko, kueh traditional orang Bugis dari Sulawesi.  Adakah mereka dari rumpun yang sama?!

3 comments:

  1. I've never heard of this kueh! Am dying to try now..haha. I hope I can find it here.

    ReplyDelete
  2. Hmmm I dont think I saw any over there, or maybe you can try to make it our own, i saw the recipe on the net somewhere. Other option is you come to Kuching next Ramadan, we will go hunt it together :)

    ReplyDelete
  3. I ate this before atnKuching,my old school have this every Bulan Ramadan, that's the best time for all of us as we can finally buy kuih bongkol after awaiting 365days!Cant find it at West Malaysia ><

    ReplyDelete