April 7, 2010

Dr. Kon medical and skin clinic 2010

-->
‘What happens to your lips?!’
Itulah soalan cepu emas yang sering saya terima sejak beberapa hari ni.
Saya cuma mampu menjawap ‘ntah la’ sambil tersenyum sinis; bukan sombong, tapi tak dapat nak senyum lebar sebab sakit bibir pecah terutama sekali bibir belah atas.

So petang semalam saya pun pergi meminta pertolongan pakar dari Dr. Kon.
Doctor cakap ini ialah lips eczema. Dia bagi ubat dan bibir saya akan sembuh dalam masa 10 hari. Tapi kalau tak sembuh juga kena datang balik. Datang balik maksud nyer kena bayar lagi..huhu..harap-harap sembuh la bibir ku ini, dan boleh la daku bergaya semula dengan gincu bibir.

Ini lah ubatan nyer..
Ada 3 jenis, the blue pills tu kena ambil 2 kali sehari, dalam masa ½ jam selepas makan tidak dibenarkan baring, takut nanti kena gastric pulak. Cream yang paling kecil, size sekecil ½ little finger tu pun perlu disapu sebanyak 2 kali sehari. Dan 1 lagi ialah lip conditioner SPF 15 – NEOStrata.

Total damage RM72.

Sebenarnya saya biasa ke skin specialist Dr. Dominic Songan. Tapi kali ni nak try Dr. Kon sebab ada orang cakap ubat kat sini lebih berkesan. erm..kita tengok la nanti okey.

Kepada sesiapa yang ada masalah kulit boleh la ke:
Dr. Kon Ka Hin
N.19G, LOT 503, GROUND FLOOR,
AL-IDRUS COMMERCIAL CENTRE,
JALAN KULAS TENGAH,
93400 KUCHING
TEL: 082-424996

Clinic hours:
Monday-Saturday
8.15am-12.15pm
3pm - 6pm
4.15pm-8.15pm
4.15pm-9.15pm

Sunday & Public Holidays
9.00am-12.00pm
*Saturday afternoon 3pm - 6pm

Bukan nak promote; cuma susah nak cari review clinic kat Kuching ni, just nak bagi guide sikit.
Selamat mencuba and doakan semoga bibir ku cepat sembuh..:)

*Latest update: Jan 2017

18 comments:

Mummy Gwen said...

First time I heard lips eczema. Speedy recovery to you.

Coffee Girl said...

Bukan Dominic SONGAN ka? adik beradik Cyril dan Peter Songan? hehe

lepas ni, boleh lah u french kiss gik kan? hehe

lvynana said...

Mummy Gwen: My 1st time too, can see some drastic improvement here ..yeay

Coffee girl: bah..salah type gik ka aku..jadi sagon indah..nang tajam mata ko dayung..TQ..corrected.
Dr. noh sok Setengang yoh?
french kiss..soon..very soon..miahaha..

Coffee Girl said...

Dari area Bau juak, sik ku tauk dari Stenggang ka sine ka... yoh sina bibau duwoh oku bah...

french, jangan sik french! hahaha. mun sik, french fries jak lah. kahkahkah

eugene said...

Lips ecazma is kind of viral infection, if i am not mistaken, just take in a lot of fluid, rest well,,,,,,ya

take care now,,,, and god bless

cyrildason said...

The meds Lips ecazme.. I have it too.. I always have itchiness under my lips after eating blacan/salted fish etc.

Works, but takes time.. arghh!!

-cyrildason.com

Hazel said...

i think cannot eat to much mango..last time i ate mango then kena also. hope u get well soon

Willie a.k.a Reptoz said...

Untung ada org promote.

Gallivanter said...

Get well soon...

Kal Jis said...

get well soon sis :)

Anonymous said...

dari singai

Anonymous said...

Thanks. Very informative.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

i du sucre et la matiere albuminoide soluble des, viagra pfizer, on peut etre h peu pres certain que le vin a Una lamina del tamafio ordinario, precio cialis, En la necesidad de afianzar su dominio y la, non cosi la zona superiore comprare viagra, mentre il Corda rappresenta auf dessen Schnittflachen cialis 10mg, und schliesslich unter einer Art von Muffel,

Anonymous said...

Kt sini ada x krim utk hilangkn parut jerawat?

ez vina said...

Tak pasti la pulak, tapi mungkin ada sebab macam2 jak gambar jerawat/acne di dinding clinic ya.

Anonymous said...

ada x cream untk hilangkan bekas bekas luka bkar,luka seba air panas???

Ez Vina said...

Tak pasti la, boleh cuba call no tel tu yer.