January 16, 2009

Pegaga

Pegaga ni suka tumbuh di tempat yang redup dan lembab.
Pegaga ni bukan lah jenis yang biasa dibuat ulam.
Kalau untuk diulam, daun nyer tidak sebulat macam ni.
Tapi ada gak yang cakap jenis ni pun boleh dimakan, erm..yang tu saya tak pasti.
Pegaga ni kalau dijaga elok-elok,
boleh dijadikan tumbuhan hiasan yang amat menarik.

5 comments:

Willie said...

I have this in my backyard.

Gallivanter said...

No matter how many times I look at it, I still wouldn't be able to pick it out from a group of leafy vegetables! :-P

cdason said...

Pegaga.. it sound familiar, and it looks familiar.. but where have I personally seen it??

One Other ... said...

Rebus, ambik airnya, boleh minum pakai buang toxic dan cuci darah. :-) Tapi ada pahit sikit jak lah. But this type yg ada putih2 ya, must be the other species yg hidup di tempat basah2 dan serba sik bersih kot. Hehe. I got this on my backyard too.

fifiey said...

Lbu
Kamek pun banyak juak. Tanam gak ckit. Beranak2...sampe bebuang. Konfirm species ya bole minum n ulam ka...
mun camya, mauk juallah di pasar minggu nun...:)
rm oun masyukkk