November 30, 2009

Long weekend & Mouth ulcer

Initial plan:
  • Service kereta + tukar absorber
  • Tanam pokok rambutan
  • Jalan-jalan cari kiddies
  • Stock-up groceries
  • yang penting nak relax and unwind

Actual activities:
Thursday:
5.30pm - babysitter called, bagitau Eugene demam.
Sampai rumah ada fogging kat luar, on air-con, tutup semua tingkap, tak dapat nak ke mana, Eugene dah mula meragam.
Night - Eugene tak lena tidur, badan panas + perut kembung; Mummy urut dengan minyak panas

Friday:
Morning - Eugene dah ok, badan pun dah tak panas, dapat breakfast makan bubur + sausage.
Noon - dia dah mula complaint sakit mulut, ada banyak ulcer.
Afternoon - called child specialist, semua tutup, ye la, Hari Raya Qurban kan, malas pulak nak bawa dia ke A&E

Saturday:
Morning - Eugene dah ok sikit, cuma tak dapat makan dan nyusu, tapi bawa juga dia ke clinic, just to make sure - bill-RM41. Then sempat pergi survey Q-Dees yang baru buka di Stapok.
Afternoon - balit kampung no.1
Dinner - Eugene dapat makan 5 suap nasi ayam

Sunday:
Morning - balik kampung no.2
Eugene cuma minum teh bunga dan sedikit air madu.
Noon - badan dia dah lemah, dia cakap nak makan waffer chocolate; Daddy belikan, dia dapat makan sikit.
Night - Eugene tidur agak lena.

Monday:
Morning - On the way to babysitter's house, Eugene makan 2 ketul chocolate kecil, boleh la pergi kerja dengan hati yang agak tenang.

This is the 2nd time Eugene kena serang mouth ulcer, the 1st time was in July 2008.
Dia tu dah la memang tak makan banyak, kena sakit macam ni lagi la tak nak makan; mana tak kering badan dia yang memang dah kurus tu. Tapi nasib baik la kali ni dia cuma demam 1 malam je, so takde la risau sangat.
Emmett pula behave je sepanjang weekend, tidur malam pun ok, maybe tau abang dia tak sihat kot.
Hopefully he will recover fully soon.

4 comments:

eugene said...

How is Eugene now... please tell him uncle Eugene say "take care boy, uncle Eugene is here to say be good,drink loads of water"

take care

Gallivanter said...

I hate ulcers...I get them every once in a blue moon too....

Are you still intending to tanam pokok rambutan this weekend? :-P

Willie a.k.a Reptoz said...

Sometimes, things do not go as planned.

Big Momma said...

my cheryl pun kena ulcer last week. very uncomfortable for kids....