March 13, 2013

Kindergarden vs Primary school

  1. Uniform: masa kindergarden guna t-shirt, senang je nak cuci; dah primary kena pakai white school uniform yang mudah kotor dan perlu iron.
  2. School time: kindergarden starts at 8am; primary starts at 7am. Kena bangun awal la maksud nyer.
  3. Traffic: kindergarden takde masalah traffic jam; at school, adohai ini lah masalah paling teruk.
  4. Kehilangan barang-barang: kat kindergarden cikgu tolong jagakan barang-barang; at school setakat ni Eugene dah kehilangan botol air, color pencil, pencil case dan tertukar buku teks. Yang pelik nyer buku teks dia ada nama, yang ada kat dia sekarang takda nama, kenapa orang yang dapat buku dia tu tak pulangkan kat dia?! 
Kesimpulan nyer, ingatkan anak dah masuk Primary school boleh la relax sikit, rupa nyer jauh panggang dari api.

5 comments:

Rose said...

Agree with you especially no1 and 4. And add in one of your list : White shoes. Need to wash every week!!! hehehe! I dont mind all the 4 items you list down but I hate washing school shoes, even when I was small. Now my turn to wash my girl's shoes. Cannot wait for her to wash herself. Lol!

Anonymous said...

My heart broke when I saw my 2 nephews (aged 5 & 6) washing their own shoes!!!!!

ez vina said...

Well, shoes..yes definitely an additional task. Since I get to do it during weekend, so still ok la.

Mummy Gwen said...

My girl lost some colour pencils too. When I found out, I gave her a lecture..hehe..she must learn how to take care her things.

Cyril Dason said...

Hehehe.. susah juak ada anak kinek tok.. Tokkena molah persediaan mental awal lah..