March 19, 2019

Udang oh udang

Gara-gara udang viral yang melambak di pasar Simunjan, saya pun nak jugak cari udang.

Pagi Sabtu, dengan gigih nya bangun awal untuk ke wet market mencari udang segar.  Tak sanggup nak drive jauh ke Simunjan, kita ke market yang terdekat je.
Bukan udang sebarang udang, yang kita inginkan mesti udang galah jugak.

Nasib baik la ada satu stall yang jual udang galah. Happy sangat.
Udang segar ni masak apa je tetap sedap gak.

Untuk udang pertama, kite masak drunken prawn.
Satu udang je almost penuh periuk kecil ni.
Sangat puas hati, sangat fresh.


Udang yang lain masih duduk diam-diam dalam peti ais.

Btw, harga udang yang saya beli ni RM65/kg, kalau di Simunjan harga nya dalam RM55/kg untuk size yang besar ni, kalau di seafood restaurant ie TopSpot, harga RM100/kg masuk upah masak sekali.

2 comments:

Rose World said...

Wow. All the way to buy prawns? Must be good and fresh.

Ez Vina said...

This one i bought at 3rd mile market only.