December 7, 2014

RM300 Tax Rebate for Sports equipment

Dah beli alat sukan untuk tax rebate tahun ni? Beli tau, rugi tak claim, macam saya ni asyik hilang resit je.  Tapi apakah yang layak di-claim sebenar nya?

Jum tengok jawapan dari LHDN..

Apakah yang dimaksudkan dengan Peralatan Sukan? 

Alat - alat yang mempunyai jangka hayat yang singkat seperti bola golf dan bulu tangkis tetapi tidak termasuk pakaian sukan, contoh: pakaian renang dan kasut sukan.  Bagi sukan Fitness – apa - apa peralatan sukan berkaitan dengan aktiviti sukan tersebut adalah layak mendapat potongan di bawah perenggan 46(1)( l) ACP 1967.  Peralatan senaman seperti treadmill, exercise bike dan airwalker adalah dibenarkan. 

Bagi sukan Recreational – Diving diklasifikasikan sebagai sukan rekreasi, maka peralatan sukan berkaitan aktiviti tersebut layak mendapat potongan kecuali attire dan kasut.

source: http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfam/FAQBEBM2010_280211_1.pdf

Maksudnya kasut takleh, baju jersey pun takleh, basikal biasa kayo-kayo pun takleh? alahai...

5 comments:

Rose said...

I just bought swimwears for my children. Nothing for me.

So does buying sport equipment for children considered valid???

Ez Vina said...

Any type of sport equipments should be no prob. But I always misplace my receipts, in the end cannot claim back much.

Sharon D said...

Alamak, I didn't keep the receipts either!

Ez Vina said...

Same here, very troublesome la keeping those receipts. Can I prove by my credit card bills instead? Haha.

Willie a.k.a Reptoz said...

Now I know ley