February 21, 2011

Nak jimat

Bertekat nak berjimat cermat..

Sebab:
  • Majority harga barang dah naik harga
  • Nak bawa anak-anak jalan ke oversea, Singapore pun kira oversea gak la kan :)

Caranya:
  1. Kurangkan ke salon rambut - max 1 kali sebulan
  2. Kurangkan ke beauty salon - max 1 kali sebulan dengan jumlah belanja tak melebihi RM100 per visit
  3. Kurangkan laundry service- cuba nak DIY jemur+lipat+iron baju
  4. Kurangkan makan kat luar - nak cuba masak lebih kerap di rumah
  5. Forget about gym/yoga/dance class, make sure household chores siap, confirm dapat keep fit (macam pernah fit sebelum ni pun!)
  6. Forget about part-time maid (refer to point no.5)
  7. Kurangkan ke cinema (dapat ke?!)
  8. Kurangkan ke KFC, McDonald, Pizza Hut, Kenny Rogers, Secret Recipe dan semua tempat makan yang ada 16% services tax + gov tax tu
  9. Kurangkan raon-raon (driving around aimlessly), jimat duit petrol
Penghalang/condition:
  • Angan-angan ni takkan tercapai kalau boss asyik suruh kerja lebih masa; sabtu ahad pun kena turun office jugak!

7 comments:

Rose said...

Susah Ivynana. Always easier to say than done. But actually I am trying to cut down on most of the items you listed down! Lol! Nothing is impossible, just need more determination and preseverance. Sama-sama kita cuba jimat, ok?

Ms Tikot said...

Boleh buat semua ya, asalkan tahan iman ;-)

Arief Arf said...

nak berjimat? susah la.
minyak nak naik lagi.
hahaha
good luck X)

Coffee Girl said...

no. 1 dan 7 boleh scrap terus. 8 dan 9 susah sangat. alamatnya, siboh ke Singapore. Bandung jak lah. Hehe

lvynana said...

Rose: sama-sama kita usaha.

Ms tikot: dapat mun condition ya dapat di-fulfill

Arief: yup petrol naik lagi; mane ntah no. tel dealer hybrid car hari tu :P

Coffee girl: uiii jgn, Bandung lagi la shopping paradise, mok mbak duit seguni baruk ke sia, duit silling jak pun :D

TimmyLicious said...

hahahahahahaha.....aku pun mok g s'pore. tp duit dah hbs beli 3 keperluan asas manusia. hmm bos suruh kerja lebih masa sikda elaun overtime kah?

Lvynana said...

Ne ada OT :(