June 20, 2016

KIX Aiport | AirAsia counter

Everything about Japan really impress us.  From the 1st touch down at the airport, the super fast immigration check point, up till the final minutes of our stay, Japan really lives up and beyond our expectation.

KIX ni takde la besar maner pun, smaller than Hong Kong Airport.  Nak navigate around sangat senang, jalan ke terminal pun dekat je, untuk ke terminal low cost (AirAsia) ada tram disediakan.

Tapi di sini saya nak cerita sikit betapa impress nyer kami dengan perkhidmatan di counter checkin AirAsia di KIX.

20 minutes sebelum counter dibuka, petugas dah sedia susun elok-elok barricade untuk membahagikan: 3 counter drop bag, 3 counter check-in, 1 counter information.  Diorang siap tanya passenger dan tunjukkan ke lorong yang disediakan.  3 minutes sebelum counter buka, petugas berkumpul dalam bulatan, depan counter, depan passangers, masing-masing ada kertas di tangan dan ketua memberi taklimat.  Tepat waktu untuk checkin, semua petugas berdiri depan counter masing-masing dan tunduk hormat ke arah passenger yang tengah beratur, dan counter pun di buka.  

Serious kami sangat impress. Tak terkata!

Ini masa petugas tengah briefing.

Sekian, nanti kite sambung cerita KIX dalam post lain ;)

1 comment:

Rose World said...

Sounds impressive to me!!