June 16, 2009

Gawai 2009

Gawai 2009 sudah berakhir, seperti tahun² sebelum nya, kami pulang bergawai di rumah parents kat kampung. Memandangkan semua penduduk di kampung kami sekarang beragama Christian, maka Hari Gawai disambut secara sederhana sahaja. Unlike kampung² yang masih ada Pagan dimana mereka mengadakan upacara Gawea/Gawia, Nguguoh, dan mejeng untuk muda-mudi.

Besides visiting friends and family, the most look forward event untuk orang yang suka makan macam saya ialah acara makan². Inilah masa nya family dapat berkumpul dan menjamu selera bersama-sama.
Jum tengok apa menu kami untuk tahun ini.

Sweet sour fish fillet

Pork leg

Mix vege

Lemon chicken

Duck - pak lo

Steam tilapia

Cake pun ada bermacam-macam jenis, semua ni kakak saya yang buat, dia juga ada membuka tempahan untuk homemade cake dia ni, sedap..percaya la.
Watermelon cake

Sarang semut

Prune cake

Fruit cake


Blueberry cheese cake

5 comments:

Willie said...

Our village memang dah Kristian, tetapi perayaan Gawai still disambut dgn meriah. Cuma takda upacara bunuh ayam la sebab tu dikira kepercayaan lama.

Dlm by byk makanan yg you post, my favourite will be the pork leg. Who cooked? You kah? Nampak sedap eh!

lvynana said...

Saya tak masak 1 pun, tolong makan je :)

Ivy Metaga said...

ho ho ho mena padah ktk, masa gawai mmg acara makan lah yg penting hehehe

semua sodapp, the cakes also yummy, eerrr,,,lain kali sy dtg ngabang bole sik??? hik3

Big Momma said...

ya lah... sama ngan willie. suka juak aku ngan pork leg ya..

the cakes look delicious too..

Rose said...

Watermelon cake?? Never taste one before!!! All those food and cakes make me hungry!!!!