March 24, 2016

KWSP | Saya pilih 8%

Kenapa saya pilih 8%..
  1. Sebab saya suka angka 8 - jawapan seorang kaki gamble.
  2. Sebab duit aku, suka hati aku nak buat apa - jawapan orang manas.
  3. Sebab aku tak suka orang control duit aku - jawapan seorang Queen Control.
  4. Sebab saya boleh melabur di tempat yang boleh mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi dari EPF - jawapan seorang yang rasa dirinya bijak pasal pengurusan kewangan.
  5. Sebab saya nak keluarkan duit saya bila-bila saya suka, tak nak tunggu 55 tahun, or 60 or 65 (or bila-bila gomen tukar policy) - jawapan orang kaisu.

Soalan lazim:
Q: Tak takut ke kene potong cukai lebih banyak?
A: Banyak lagi cara lain nak dapatkan rebat cukai, bukan dengan cara epf je pun. Rajin-rajin la membaca untuk mendapatkan tips dan impak yang berpatutan. Lagipun, gaji bukan besar mana pun nak kene bayar cukai sampai berjuta-juta.

Q: Rugi ooo nanti tua tak dapat banyak duit.
A: Yang awak habiskan terus duit yang ada sekarang apsal? Refer balik ke alasan bernas #4.

Itu je la ceramah bijak ringgit kita kali ni, malas nak buat analysis panjang-panjang, malas nak buat auto-calculate guna excel bagai.

Selamat Hari Gaji, semua.  Adios.

6 comments:

saidatul maria said...

ahahhah your points spot on.... but for me.... sbb i terlepas dateline nak tukar hahhahah over bz lah kononnya kannnn :P

Ez Vina said...

Ala, dah terlepas ke? Takpe la, both sides ada pros n cons kan..

suituapui said...

My girl's sticking to...what's the other one, 11%? Me, no KWSP dah, already tutup account.

Ez Vina said...

Haha, you are a free man now, suituapui :)

Coffee Girl said...

aku pun malas nak berkira-kira, tapi aku maintain ke 11%. suka jak kot.

Ez Vina said...

Hi Coffee gal, 11% pun ok bah kan, refer balik jawapan #2.

Whole ofis, aku sorg jak yg pilih 8...hmm.