May 12, 2009

IQ 156

SEKALI pandang, Elise Tan-Roberts sama seperti kanak-kanak lain yang ceria bermain sambil melukis di ruang tamu rumah mereka.

Anak Louise dan Edward dari utara London ini sentiasa tersenyum dan tertawa riang. Namun, berbeza dengan kanak-kanak lain, Elise memiliki keistimewaan yang jarang dimiliki kanak-kanak lain atau orang dewasa kerana beliau disahkan memiliki tahap IQ setinggi 156 mata.

Nilai itu meletakkan Elise yang baru berusia dua tahun, empat bulan dan tiga minggu dalam kelompok 0.2 peratus anak istimewa sebayanya di dunia dan dua mata lebih tinggi daripada wanita pintar, Carol Vorderman dan kini diterima sebagai anggota termuda Mensa.

Kebijaksanaan luar biasa Elise bagaimanapun mengejutkan Louise dan Edward dan semua ahli keluarga mereka kerana sebelum boleh bercakap, mereka hanya melihat anak yang ceria itu sentiasa merenung pelbagai barangan dan juga manusia, seolah-olah menyerap segala maklumat daripada mereka.

Elise dilahirkan di London pada Disember 2006 dan memiliki darah keturunan England, Malaysia, China, Nigeria dan Sierra Leone. Ada di antara ahli keluarga ibu dan bapanya bekerja sebagai doktor dan peguam, tapi tiada seorangpun lahir sebagai genius.

Louise pula bekerja sebagai pengurus akaun secara sambilan di syarikat pengangkutan Pickfords.

Elise baru berusia lima bulan ketika memanggil Edward dengan panggilan Dada. Tiga bulan kemudian, beliau mula berjalan dan berlari dua bulan selepas itu.

Sebelum ulang tahun hari jadinya yang pertama, Elise mampu menulis namanya dan ketika berusia 16 bulan boleh mengira dari satu hingga 10. Awal minggu ini beliau melakukannya sekali lagi, kali ini dalam bahasa Sepanyol.

Ibu bapa yang menghantar anak mereka ke pusat asuhan sama dengan Elise menggesa Louise dan Edward menilai tahap kepintaran Elise selepas melihat kebijaksanaannya.

Kisah Georgia Brown yang berusia dua tahun ketika diterima dalam Mensa menjadi sumber inspirasi Louise dan Edward dan mereka akhirnya bertemu dengan pakar psikologi pendidikan, Profesor Joan Freeman, bulan lalu.

Selepas Elise menduduki ujian IQ yang rumit selama 45 minit, Freeman merumuskan Elise bukan saja bijak dan berkemampuan, malah seorang yang istimewa.

Beliau menyokong Elise untuk disenarai dalam Mensa yang hanya menerima mereka yang memiliki IQ lebih 148 mata dan diterima. Purata IQ manusia adalah 100.

“Daya ingatan Elise yang sangat tinggi adalah sumber kepada perkembangan dan kecerdikannya,” ulas Freeman.

source : www.hmetro.com.my

5 comments:

Willie said...

Aku pun banyak keturunan...hehehe...IQ aku pun hebat...tapi kenak sikda profesor mok carik aku ho?

Ivy Metaga said...

wahhh...bestt..oh ada anak genius, mun ada anak cam ya, kelak kmk suruh nya aja jaga duit keluarga hahaha, sebab nya pande kira, kali jua pande cari idea cam ne mo dapat cari duit banyak hahaha

lvynana said...

Willie : Apa kata kitak cuba ambik IQ test lok. Then boleh la kitak 'market' dirik ;)

Ivy : oo..pikir duit saja ya..nah 20 cent..pergi main jauh-jauh..hehhe

Corn☺ said...

best eh...

Kris and Nadia said...

wahh.. hebat wooo.. huahua.. :)